Historie van De Bannink
 
 

Over De Bannink (met dank aan Wikipedia): Een buitenplaats in de Nederlandse gemeente Deventer. De buitenplaats met daarop het huis werd in de 17e eeuw gesticht bij de boerderij Bannink aan de Essener enk in het toenmalige schoutambt Colmschate. De stichters waren patriciërs uit hanzestad Deventer, die het slechte klimaat van de stad wilden ontvluchten.

De laatste eigenaren waren telgen van het geslacht Sandberg. Onder meer Ferdinand François baron de Smeth, die op 4 februari 1913 te Diepenveen huwde met jonkvrouw Ada Wilhelmina Sandberg tot Essenburg, wier familie deze  buitenplaats bezat.

Na de afbraak van het oude huis De Bannink liet zijn nazaat Rudolph Antonie Peter Sandberg (die daarvoor op Klein Essenburg te Hierden woonde) een nieuw landhuis bouwen naar ontwerp van de Deventer architect J.D. Gantvoort. Het huis werd gebouwd in neo-renaissancestijl.  Bij de bouw van het landhuis werd ook een gracht aangelegd. Bij het huis staat een koetshuis, dat nog veel elementen bevat uit de oude tijd. Het bood ruimte voor paarden en later voor het stallen van auto's. Rudolph Antonie Peter Sandberg was onder andere voorzitter van de KNAC. Zelf heeft hij nooit een auto bestuurd.  In 1939 kwam zijn vader (?) Ferdinand om het leven toen hij bij het oversteken van de straat werd aangereden door een auto.De eetzaal omstreeks 1990, anno 2010 alleen opnieuw gemeubileerd.

Na enig verval in de laatste decennia wordt nu weer gestaag gewerkt aan de restauratie van het huis en het koetshuis. In de periode 2008-2010 werden de karakteristieke toren, de luiken en de toegangspoort gerestaureerd, alsmede de slotgracht gedregd. Voor 2011 staat o.a. gepland het terugbrengen van het bijbehorende koetshuis in zijn oorspronkelijk staat.

Ook in het interieur zijn nog diverse oorspronkelijke details bewaard gebleven, zoals de koperen pompkranen en het granito aanrecht in de keuken en de gobelin betengeling in de eetzaal.

De pachtboerderijen en dienstwoningen op het landgoed zijn te herkennen aan de donkergroene luiken met verticale lichtgele strepen aan de rechterkant.Welkom   Lokatie   Bewoners    Mogelijkheden    Galerij    Nieuws

 

profiel
Naam:

De Bannink


Adres:

Banninkslaan 4


Plaats:

Deventer


Gebouwd:

1896


Landgoed:

300 ha


Gebruiksoppervlak huis: 540 m2


Bewoners:

Familie Scheffer-Tegel


Eigenaar:

Stichting Sandberg van Leuvenum


Toegankelijkheid:

op afspraak, zie Mogelijkheden


 

Een boeiende historie